Den Bosch

Net als Den Haag heeft Den Bosch een dubbele naam. 's-Gravenhage als alternatieve aanduiding van het oudere Den Haag is gevormd naar het voorbeeld van 's-Hertogenbosch. De naam Den Bosch is ouder dan de naam 's-Hertogenbosch.

Ook in andere talen wordt 's-Hertogenbosch aangeduid met de vertaling ervan: Bois-le-Duc in het Frans, Boscoducale in het Italiaans, Bolduque in het Spaans en Herzogenbusch in het Duits. De Latijnse naam is het Silva Ducis of Buscum Ducis.

Het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch probeert het gebruik van de officiële naam te bevorderen.

Geschiedenis van Den Bosch

's-Hertogenbosch kreeg in 1184 stadsrechten van graaf Godfried III van Leuven, die ook hertog van Neder-Lotharingen was als Godfried VII. Enige tijd daarvoor was het op grondgebied van Orthen ontstaan als een nederzetting van handelaren aan de samenloop van de Aa en de Dommel, die tegenwoordig samenkomen bij de Citadel in de stad. Het was de vierde stad van Hertogdom Brabant. De vroegste vermelding van 's-Hertogenbosch is in een document uit 1196. Het is een van de oudste steden van Nederland. In die tijd was het niet zo gebruikelijk dergelijke rechten expliciet vast te leggen en veel andere (nieuwe) steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld.

In 1629 werd 's-Hertogenbosch veroverd door Frederik Hendrik tijdens het Beleg van 's-Hertogenbosch.

Van 13 april tot en met 17 mei 1809 maakte Lodewijk Napoleon een inspectiereis door het departement Noord-Brabant. Tijdens deze reis bezocht de koning 's-Hertogenbosch. Tijdens zijn bezoek aan 's-Hertogenbosch had de koning veel belangstelling voor de infrastructuur, armenzorg, de kerken, cultuur en de nijverheid.

In november 2013 werden bij werkzaamheden in een parkeergarage een Neanderthaler nederzetting ontdekt die dateert tussen 40.000 en 70.000 jaar voor Christus. Toen was wat nu Noord-Brabant is een kale zandige vlakte, een toendra. Er heerste toen de Würm ijstijd.

Voor een taxi in 's-Hertogenbosch bel 073 623 4848. We zijn 24 uur bereikbaar. Taxi transfer 's-Hertogenbosch naar elke gewenste Airport.

Contact